fbpx

Каква е могъщата сила на бурена “Тученица”?

тученица, бурен, плевел

В България Тученицатата се води за плевел – бурен, но в останалия свят тя е ценен зеленчук, който се култивира и продава доста скъпо. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите и се яде обикновено на салата, овкусена, както обикновено се овкусява една зелена салата – с олио или зехтин и оцет.

За целебните свойства на този бурен в България се знае доста малко. Така например малко известен факт е, че Тученицата помага за подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти и дори от рак.

Нейните лечебни свойства се дължат на това, че тя е богата на ненаситени мастни киселини и каротин, които са сходни на омега-3 в рибеното масло. Те пазят съдовете от склероза, а така предпазват от инфаркт. Тези ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове на човека.

Учените са открили още до 7-8 пъти повече витамин С в нея от съдържанието на този витамин в цитрусовите плодове.

Хипократ я е използвал за лечение на гинекологични заболявания и най-вече спиране на маточно кървене. В Китайската медицина се използва за лечение на ухапвания от различни насекоми и змии, за успокояване на болката и спиране на кръвотечение.

Силно лечебното й действие обаче не е единственото, за което са използвали този бурен хората в древни врена. Тя е била ползвана и за разваляне на магии. Обичаите с нея били свързани с разстилане на нейните листа около леглото на нуждаещ се, за да го пази от зли духове.

За да им дава физическа сила и мощ пък, войниците едно време са я носили със себе си и така са влизали в битка. Вярвало се е още, че като се носи в близост до сърцето, тученицата служела за талисман, привличаш любовта и късмет.

Китайците и до днес вярват, че растението съдържа растителен живак. Ето защо в Азия тя се използва в различни религиозни церемонии, с които да се гони злото или да се пречиства духа на човек, боледувал дълго време.

Ако се сложела под възглавницата пък, предпазвала от кошмари.

А Вие опитвали ли сте вкуса на това магическо растение или до днес то е било просто поредния плевел в двора ви?


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *