fbpx

Каква е историята и кои са именниците на 17-ти септември?

vjara-nadezhda-ljubov

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – Почитат се добродетелите, които ни крепят през целия ни живот – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

Какви са вярванията и обичаите за празника?

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим живяла една благочестива жена, християнка – тя се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнските добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Исус Христос. Майката и дъщерите й не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Наместникът на Антиох донесъл за това на император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат веднага при императора. Когато застанали пред императора, всички присъстващи се изумили от стокойствието им: сякаш са ги повикали на светло тържество, а не на изтезание.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета (Вяра била на 12 години, Надежда — на 10 и Любов — на 9 години) останали непреклонни, тогава императорът заповядал да ги изтезават жестоко. А майката била принудена да гледа нечовешките изтезания и страданията на децата си. Но тя проявила необикновена сила през цялото време. Не издържали и на изтезанията момичетата умират, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след кончината на децата си умира и майка им, която също била погребана при тях. Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Според българската традиция, жените раздават питки и плодове за здраве. Всеки проявява милосърдие към хората в беда – помага се на сиромах и на сираче, гостенин не се връща!

Именници: Вера, Вяра, Люба, Любов, Любен, Любомир, Надежда, Надя, Севда, София. Да са живи и здрави! Да носят в себе си вечната мъдрост, вяра, надежда и любов!

На 17.09 празнува и столицата София. Обявена за столица на България на 4 април 1879 г. , тогава в нея са живеели само 12 000 души. В днешни дни населението се е увеличило до 2 милиона души. Обликът й бързо се променя. На мястото на тесните турски сокаци идват павирани улички. Започва усилено строителство на административни сгради, училища, банки, църкви, канализация. Днешна София е модерена и красива.

Честит празник и на софианци!


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *