fbpx

Как се развива креативността според Алберт Айнщайн?

креативност, развитие на креативността, развитие на интелекта “Творчеството се ражда от асоциации.” Тази теза развива американското списание за криейтив и лидерство Fast Company. Според автора на това списание, това е и тайната на някои от най-великите автори на идеи, които светът е срещал, като Алберт Айнщайн, Стив Джобс и Мария Попова.

В статията “Как стават по-креативни Алберт Айнщайн, Стив Джобс и Мария Попова“ се коментира и един от най-деликатните процеси в човешкия ум – измислянето на нещо ново или още казано това е една статия за развитие на креативността.

Посочената редом до титани на мисълта като Айнщайн и Джобс Мария Попова е българската авторка на известния блог Brain Pickings. Тя събира вниманието на някои от най-уважаваните медии в САЩ, сред които „Ню Йорк Таймс“, и пожъна успех в Twitter. Fast Company я постави на 51. място в класацията си с най-креативните хора на 2012 г.

В материала си по темата за стимулирането на творческия потенциал, списанието пише: Творчеството за Айнщайн е било игра на комбиниране. Ако давали задача за решаване на германския физик, в която разполагал с час, той мислел над нея 55 минути. Само 5 минути отделял за техническото изпълнение, след като вече си бил представил възможното решение. Той е смятал творчеството за комбинаторна игра. На това обръща внимание самата Мария Попова. Думите на езика, писани или изговаряни, изглежда, не са играели роля в механизма на мисълта му. Физическите обекти са служили като елементи в неговата мисъл. Тези физически обекти, които той си е представял, са били знаци или ясни и неясни картини, които могат да бъдат „доброволно“ възпроизвеждани и комбинирани. Талантът му на измисляне на идеи бил задвижен на емоционална почва – от желанието да измисли накрая концепция, съставена от логически свързани елементи. Задвижена от този стимул, мисълта на Айнщайн извършвала комбинаторна игра, която днес се смята за важна част от продуктивното мислене. Тази игра се случвала преди всяка връзка с логическа конструкция от думи в слово или текст и преди всички знаци да се комуникират и разкажат на други хора.

По въпроса за креативността, изследователите й обръщат внимание и към личността на Стив Джобс. Негова е тезата, че точките ще се свържат. Творчеството ни връхлита по мистериозен начин, но когато слушаме Джобс да го обяснява, компонентите му започват да ни изглеждат очевидни. Можем да създаваме идеи само от опита, който имаме. То е просто свързване на спомени и преживявания. Колкото повече имаме от тях, толкова по-силно е то. Творците или имат повече разнообразен опит от останалите хора, или са си мислили повече за опита си. Като млади – както обяснява Джобс – те са изградили „голяма торба с изживявания“, която да носят със себе си.

Всеки от нас може да направи такава торба с изживявания и да я напълни със спомени и преживявания, които да ползва в ежедневието си като карти от асоциации и да бъде креативен – въпросът е да го направи! Бъдете смели, бъдете креативни – креативността помага в напечени ситуации, креативността помага да сме интересни в обкръжението ни, креативността помага да направим живота си по-красив и по-лесен. Дерзайте! 😉

По материал на : Fast Company и Manager News

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *