fbpx

Как правилно да се грижим за очите си?

bolka-na-ochi-ot-komputer

Днес Любопитното списание реши да обърне внимание и на очите. Ето няколко съвета относно добрата грижа за очите.

Предпазване на очите при работа с компютър:

– Разположете бюрото с компютъра си перпендикулярно на прозореца – тоест светлината, трябва да бъде отстрана на раменете ви.

Използвайте неонови лампи, защото те са по-близки до естествената слънчева светлина. Ако имате възможност, използвайте или само естествена светлина, или само неонова. Ако използвате светлина от лампа, тя трябва да идва над вас. Ако е много зад гърба ви, светлината ще се отразява в екрана на компютъра, а после това рефлектира в очите ви, което може сериозно да ги увреди.

Използвайте Антирефлексни стъкла за компютър. Тях можете да намерите в оптиките. С колкото и модерен екран да работите, все пак слагайте очила – очите ви ще ви се отблагодарят с времето.

Сложете кактус или запалена свещ близо до компютъра! – тези две неща отнемат от вредните лъчения , които идват от вашия екран.

На всеки един астрономически час ви се полагат 15 минути почивка, не го забравяйте. Но като се казва почивка, се има предвид именно почивка, а не четене на списание, сърфиране в интернет, гледане на телевизия…

Зеленият цвят помага на очите да релаксират. Когато ги почуствате натоварени, парещи, изморени…използвайте тези 15 минути почивка в съзерцаване на нещо зелено. Ще усетите ползата бързо.

– Колко от вас гледат екрана на компютъра втренчено и забравят да мигат?! Да познаем ли? Повечето? Всички? …Мигайте, мигайте! Така помагате на очите ви да се овлажняват качествено и да не се натоварват толкова много.

Макар и на повечето хора да им се струва странно, като се каже

“упражнения за очи”

, те съществуват и помагат за подобряване на зрението, уверете се сами още от днес:

– Поставете показалеца на дясната си ръка на разстояние 20-30 см, а след това 10 пъти в бързо темпо премествайте погледа си от пръста до някой предмет, отдалечен на около 2-3 метра и обратно.
Това упражнение способства за доброто зрение при разглеждането на близки и отдалечени предмети.

– Залепете върху прозореца кръг от зелена или червена хартия с диаметър 5 мм. Няколко минути гледайте този кръг, а след това преместете погледа си върху предмет извън прозореца. Постарайте се да разгледате подробно всичките му детайли. Нека времето за наблюдение постепенно се увеличава: през първите 3 дни по 3 минути, а през следващите 3 дни – по 5 минути и накрая – 7 минути. Упражнението е подходящо специално за трениране мускулите на очите.

– Следващото упражнение също помага за мускулите на очите: – няколко пъти плътно затворете очи (въртейки ги от едната посока в другата), след това фокусирайте погледа си върху края на молив, който държите в ръце, като постепенно го приближавате и отдалечавате от очите си. Правете упражнението 6-10 пъти.

– Поставете дясната си ръка отпред на разстояние 25-30 см от очите и фокусирайте за 5-7 секунди погледа си върху върха на показалеца. След това приближавайте пръста, докато той не започне да се раздвоява. Повторете 6-8 пъти.

– Ако искате да укрепите мускулите на очите за хоризонтално действие и да подобрите тяхната координация, поставете полусвитата си ръка вдясно и фокусирайте странично с очи нейните пръсти. След това се постарайте да не сваляте поглед от пръстите, бавно премествайки ги наляво и надясно.

За правилния избор на слънчеви пък ви предлагаме следващата статия


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *