fbpx

Как правилно да си избираме слънчеви очила?

ochila-efecti

Всички обожаваме да ползваме очила – като моден аксесоар, при разходки на планина, море, гора, при спортни изяви, но най-вече като защита на очите ни от слънчевата светлина. Очните специалистите обаче са категорични – има пряка зависимост между цвета на стъклата и образите, които възприемаме, носейки определен вид очила.

Ето защо е хубаво да знаем кой цвят как променя “светогледа” ни, за да разберем кой точно тип ни е нужен. Цветовите варианти са няколко типа: Розови, цервени, виолетови, сини, сиви, черни, жълти, зелени, кафяви, оранжеви…

– Кафявите, сивите и зелените слънчеви очила са изключително подходящи за слънчеви очила! Техните стъкла са в неутрални цветове, което означава, че чрез тях се осигурява добра защита от ултравиолетовите лъчи. Слабо подобряват контраста и затъмняват цветовете, но без да ги променят. Кафявите стъкла максимално доближават цветовете, които виждаме до естествените им нюанси и затъмняват отблясъците. Не напрягат очите ни при продължително носене, затова са много подходящи за ежедневна употреба. Благоприятни са както за интензивна слънчева светлина, така и при облачно време.

ochila-vidove 2

– С виолетовия цвят трябва да се внимава най-много! Те са най-опасни за очите ! Това се дължи на факта, че този тип очива лесно пропускат и засилват ултравиолетовите лъчи от слънцето. По този начин могат съществено да увреят вашите очите.

– Сините слънчеви очила понижават контраста и видимостта, за разлика от оранжевите и жълтите. Очите се напрягат и изморяват, опитвайки се да компенсират влошеното зрение. Могат да се носят, когато времето е слънчево до частично облачно. В никакъв случай да не се дават на деца. Този тип очила са най-харесвани играчите на тенис.

– Розовите очила не защитават качествено очите ни от силното и ярко слънце, тъй като имат много ниска степен на затъмнение. Освен това засилват видимостта и контраста на обектите на син и зелен фон и при малко светлина.

– Червените са подходящи за светли открити места и се ползват най-вече от спортисти. И те обаче си имат слабо място – бързо изморяват очите, защото променят цялата цветова гама. Някои хора дори се усещат по-нервни и раздразнителни с тях, защото дразнят психиката ни. На такива очила обаче могат да заложат ловджиите и стрелците, защото с тях целите се виждат по-лесно;

ochila-vidove

– При очилата с жълти, оранжеви, златните или кехлибарени стъкла трябва да се знае, че не пропускат синия цвят и подобряват усещането за контраст. Но те са подходящи само като моден аксесоар или за носене в облачно време и шофиране нощем. В никакъв случай при ярко слънце. За шофьорите са идеални, тъй като неутрализират заслепяването от фарове и силни светлини. Идеални са също и при стрелба и лов.

– За шофиране също можете да заложите и на зеления цвят стъкла, тъй като той действа силно успокояващо на нервната система и намалява натоварването на очите.

– Сивите или сиво-белите очила, които са толкова стилни, подобряват контраста и чувството за дълбочина на картината. Най-подходящи за шофиране и риболов в плитки водоеми.

– Огледални стъкла – от външната си страна на стъклата изглеждат като огледала, защото имат покритие от специален материал. Те са много популярни, но за съжаление повърхностите им се надраскват много лесно.

– Сменяеми стъкла – някои модели очила се продват със сменяеми стъкла в различни цветове. Това е страхотно, защото ви позволява да приспособите защитата на очите си според вашата дейност и конкретни условия.

– Фотохромни стъкла – те потъмняват, когато са изложени на UV лъчи. В зависимост от силата на светлината се променя интензивността на оцветяването им. В затворени помещения то спада до 15%, което прави този тип очила удобни за постоянно носене. Те са подходящи за разходка, работа, шофиране, подходящи са за носене дори и през зимата, тъй като винаги ще потъмняват точно толкова, колкото имате нужда, за да ви осигурят максимална защита.

– Поляризирани стъкла – те са страхотен избор, ако обожавате водните спортове или сте особено чувствителни на отблясъци. Когато светлината се отразява в плоска повърхност, като езеро, светлината се отразява хоризонтално, създавайки силен блясък. Филтрите в поляризираните стъкла блокират това хоризонтално отражение, намалявайки блясъка и умората на очите.

Все пак трябва да се има предвид, че в някои случаи поляризираните филтри реагират със затъмението на стъклото, създавайки заслепяване и намаляват видимостта. Ако това се случи, трябва да вземете отразителни стъкла като алтернатива при шофиране=

Освен за цвят, другото нещо , за което трябва да гледате при избора си на очила, особено ако са ви нужни и за слънце, това е UV числото да е 400, което ви гарантира 100% -ова ултравиолетова защита. Много хора подценяват UV факторът заради стремежът си да изглеждат максимално модерно, но това може да им доведе много очни беди – катаракти (пердета), дегенерация на макулата и дори рак.

Най-добрият вариант за пазаруване на слънчеви очила си остават специализираните магазини, що се отнася до скъпите марки, и очните такива. Там по-малко вероятно е да ви предложат “ментета”, а и със сигурност ще могат да ви обяснят какви видове защита притежават слънчевите очила, които си купувате.

Влизайки в един такъв магазин, задължително питайте за очила, които имат следните “полезни свойства”:

Антирефлексни стъкла. – те притежават такова огледално покритие, което намалява отблясъците с отразяване на светлината, която попада на повърхността на стъклата и така очите не се изморяват. Този тип очила са задължителни за хората пред компютър.

– Антистатично покритие, която няма да позволи задържането на прахови частици върху стъклата.

– Хидрофобна и ненадраскваема защита, които предпазват от задържането на капки вода и надраскване на покритието на стъклата.

Източник:: klaueroptical.com


Харесай, сподели, разпечатай

5 thoughts on “Как правилно да си избираме слънчеви очила?

  1. Взех си много добри очила за четене от http://bereader.se/lasglasogon хубавото е че имат безплатна доставка до Европа, което включва и България. Цената е малко по-висока от някои оптики, но имат 5 годишна гаранция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *