fantastika

Чететето на научнофантастични романи не носи само забавления. В това са категорични учените от Университета в Санта Барбара.

Тяхно проучване показва, че ако четем повече фантастика не само ще живеем във времето на описаната история и споделяме съдбата и откритията на нейните герои, но и ще подобрим интелекта си.

Фантазирането, оказва се, е един от най-добрите трикове, да успяваме да преодолеем необичайни ситуации или да правим живота си по-неузнавем и различен. Чрез фантастичните романи се откриват нови хоризонти пред мисълта, нови интереси, както в професионален, така и в житейски аспект. Това е и случаят с писателят – учен Саймън Мордън. Негово е и твърдението, че ако повече политици четат научна фантастика, половината от кашите, които са забъркали в момента, няма да ги има.

Един от най-важните въпроси, който всеки любител на научната фантастика си задава, е „Какво би станало, ако?“ Това е и основната линия, по която се движат научнофантастичните истории – за да изследват какво би станало, ако нещо си – пътуването във времето, генетичното инженерство, компютрите в главите на хората, телепортацията – се осъществи, какво би станало, когато петролът се изчерпи, какво ще правим, ако осъществим контакт с извънземни.

Учени от Бърно от Департамента за хардуерни технологии на Академията на науките в хода на експеримент успяха да докажат, че такъв притеглящ лъч  наистина съществува.

притеглящият лъч, който може да движи частици срещу посоката на светлината – учени от Бърно от Департамента за хардуерни технологии на Академията на науките в хода на експеримент успяха да докажат, че той наистина съществува.

Добрата креативност е резултат от четенето и гледането на фантастика, която пък от своя страна ни прави по-умни, криативни и непокисти, обясняват специалистите. Да не забравяме, че покрай научнофантастичните книги са се появили и много световни технически, астрологически, медицински и житейски отрития. Само си спомнете, Жул Верн прогнозира създаването на подводници и кораби, английският писател Хърбърт Уелс прогнозира развитието на атомната бомба, а друг английски писател Артър Кларк “подари” на човечеството космически сателити и електронни вестници, както и книгите на Рей Бредбъри… Ами полетите до Марс, изграждането на космически кораб и притеглящият лъч, който може да движи частици срещу посоката на светлината.?…

Вие какво мислите по въпроса?