fbpx

Как фантастиката променя живота ни?

fantastika

Чететето на научнофантастични романи не носи само забавления. В това са категорични учените от Университета в Санта Барбара.

Тяхно проучване показва, че ако четем повече фантастика не само ще живеем във времето на описаната история и споделяме съдбата и откритията на нейните герои, но и ще подобрим интелекта си.

Фантазирането, оказва се, е един от най-добрите трикове, да успяваме да преодолеем необичайни ситуации или да правим живота си по-неузнавем и различен. Чрез фантастичните романи се откриват нови хоризонти пред мисълта, нови интереси, както в професионален, така и в житейски аспект. Това е и случаят с писателят – учен Саймън Мордън. Негово е и твърдението, че ако повече политици четат научна фантастика, половината от кашите, които са забъркали в момента, няма да ги има.

Един от най-важните въпроси, който всеки любител на научната фантастика си задава, е „Какво би станало, ако?“ Това е и основната линия, по която се движат научнофантастичните истории – за да изследват какво би станало, ако нещо си – пътуването във времето, генетичното инженерство, компютрите в главите на хората, телепортацията – се осъществи, какво би станало, когато петролът се изчерпи, какво ще правим, ако осъществим контакт с извънземни.

Учени от Бърно от Департамента за хардуерни технологии на Академията на науките в хода на експеримент успяха да докажат, че такъв притеглящ лъч наистина съществува.
притеглящият лъч, който може да движи частици срещу посоката на светлината – учени от Бърно от Департамента за хардуерни технологии на Академията на науките в хода на експеримент успяха да докажат, че той наистина съществува.

Добрата креативност е резултат от четенето и гледането на фантастика, която пък от своя страна ни прави по-умни, криативни и непокисти, обясняват специалистите. Да не забравяме, че покрай научнофантастичните книги са се появили и много световни технически, астрологически, медицински и житейски отрития. Само си спомнете, Жул Верн прогнозира създаването на подводници и кораби, английският писател Хърбърт Уелс прогнозира развитието на атомната бомба, а друг английски писател Артър Кларк “подари” на човечеството космически сателити и електронни вестници, както и книгите на Рей Бредбъри… Ами полетите до Марс, изграждането на космически кораб и притеглящият лъч, който може да движи частици срещу посоката на светлината.?…

Вие какво мислите по въпроса?


Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Как фантастиката променя живота ни?

 1. Ами какво да кажа .. след толкова много лутане и търсене попаднах тук! Толкова различна информация има по темата и човек малко си отдъхва като прочете нещо по-нормално. Благодаря Ви за интересната публикация. Ще следя блога Ви по-често, продължавайте и за напред в същия дух.

  1. Благодарим Ви за комнентара, за нас е важно да имаме обратна връзка с читателите независимо от това дали коментарите са положителни, или отрицателни. Радваме се, че Ви е харесала публикацията – ние наистина се стараем да пишем и за неща, които да накарат хората да мислят по по-различен начин, или най-малкото да си зададат някои въпроси. Не пишем често, но си подбираме темите 🙂

   Ще се радваме, ако се присъедините и към нашата фейсбук страница, където споделяме не само публикации от списанието, но и други неща, които смятаме, че на хората ще бъдат интересни.

   https://www.facebook.com/Giaskscom-%D0%9B%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-246310442079596/?ref=hl

   Приятен ден!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *