fbpx

Как да успеем в живота според Джим Рон?

Джим Рон - бизнес философ

“Хората често ме питат как съм станал толкова успешен само на 31 години, докато много от познатите ми така и не са успели. Отговорът е прост: За период от 6 години, между 25-та и 31-та ми година, нещата, които за мен бяха лесни за правене, за тях беше по-лесно да не ги правят :

Аз реших, че е лесно да си поставя цели, които могат да променят живота ми. Те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Аз реших, че е лесно да чета книгите, които могат да окажат влияние на мисленето ми и да ми дадат нови идеи. Те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Аз реших, че е лесно да посещавам курсове и семинари и да съм в средата на други преуспяващи хора. Те казаха, че това сигурно не е от значение.

Казано накратко, всичко, което за мен беше лесно да направя, те решиха, че е по-лесно да не го правят.

Шест години по-късно аз съм милионер, а те все още обвиняват икономиката, правителството, политиката на компанията… и все още пренебрегват основните, лесните неща.

Фактически, главната причина повечето хора да не живеят толкова добре, колкото могат и трябва да живеят, може да се обобщи с една-единствена дума: пренебрежение.

Не в липсата на пари – банките са пълни с пари.

Не в липсата на възможности – Америка и по-голямата част от Свободния свят продължават непрестанно да предлагат най-безпрецедентното и най-изобилното количество от възможности, през последните 6000 години човешка история.

Не е в липсата на книги – библиотеките са пълни с книги и на всичкото отгоре са и безплатни!

Не е и в училищата – класните стаи са пълни с добри учители.

Имаме предостатъчно проповедници, лидери, съветници и консултанти.

Всичко, от което се нуждаем за да бъдем богати, могъщи и можещи, се намира само на една ръка разстояние. Основната причина за това, че малцина се възползват от всичко това е простото пренебрежение. Пренебрежението е като заразна болест. Ако не се лекува навреме, то ще се разпространи из цялата ни система от навици и привички и в крайна сметка ще доведе до пълен срив един човешки живот, който е имал потенциала да бъде изпълнен с радост и просперитет.

Да не правим нещата, които знаем, че би трябвало да правим ни кара да се чувстваме виновни, а вината води до ерозия на нашата самоувереност. С намаляването на самоувереността ни, намалява и активността ни. А с намаляването на активността ни, постиженията ни неминуемо се влошават. Това пък води до отслабване на начина ни на мислене и отношението ни към света. А когато отношението ни се промени от положително към отрицателно, самоувереността ни се смалява още повече… и кръгът става омагьосан.

Така че, моят съвет е, когато сте изправени пред избора „лесно е да го направя” и „лесно е да не го направя” – не пренебрегвайте простите, основни „леснотии”! Защото те имат потенциала да променят живота ви. Станете част от само 1% от хората, които взимат решението да постигнат всичките си цели!

И още нещо:

Нашата философия за бизнеса определя курса на нашия живот. Ако искаш да промениш посоката, необходимо е да промениш философията си, а не обстоятелствата.

Обикновено човек се променя поради една от следните две причини: вдъхновение или отчаяние.

Ако не ти харесва къде се намираш, смени си мястото. Ти не си дърво.

Клиент, за когото са положени добри грижи, е по-ценен от 10 000 долара, дадени за реклама.

Не носи твоите грижи на работното си място – донеси уменията си. Ако не се чувстваш добре, кажи на доктора си, а не на клиентите си. Ако ти трябват пари,иди в банката, а не при клиентите си.

Дисциплината е мостът между целите и постигането им

Това, което ставаш, пряко влияе на това, което получаваш.

Щастието не е случайност. Нито е нещо, за което само си мечтаеш. Щастието е нещо, което сам проектираш.

Най-важното нещо в живота не е това, което получаваш. Най-важното нещо в живота е какво ставаш. Ето защо аз искам да платя реалната цена. Ако трябва да платя или да заслужа нещо, това ме прави да съм нещо. Ако го получа безплатно, това ме прави да съм нищо.

Винаги имай желанието да учиш, без значение колко си успял. В “Клуба на милионерите” понякога каним да дойде и да изнесе лекция някой, който е милиардер. Той казва: “Вие сте добре, но какво ще кажете за нещо по-истинско?”

Най-добрата мотивация е тази, която сам си правиш. Някои казват: “Бих искал някой да дойде и да ме запали.” Ами ако никой не дойде? Трябва да имате по-добър план за живота си.

Само мотивация не е достатъчна. Ако имаш един идиот и го мотивираш, ще имаш просто един мотивиран идиот.

Успехът не трябва да се преследва. Успехът трябва да бъде привлечен от личността, която ставаме.

И за финал:

Има два начина да посрещнеш бъдещето – Първият е с опасения, а вторият – с предвиждане

Статията е подготвена от цитати на бизнес философа Джим Рон – предприемач, оратор и автор на бестселърите “Петте Главни Парчета от Пъзела на Живота” и “7 Стратегии за Богатство и Щастие”, както и негови видеоклипове.


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *