fbpx

Как да спрем да се страхуваме от грешки?

Майкъл Джордан, мотивиращи цитат, съвети за успех “Пропуснал съм над 9000 коша в кариерата си. Загубил съм почти 300 мача. 26 пъти са ми се доверявали да направя финалния и решаващ кош и съм пропускал. Провалял съм се много пъти в живота си. И точно заради това успях!” Майкъл Джордан, един от най-успешните баскетболисти в света.

Много други успели личности са се изказвали “ласкаво” за това колко ценни са грешките в живота ни и че те ни дърпат напред, учат ни, носят ни победи. Само чрез грешките намираме нови възможности, учим се да импровизираме, да се усъвършенстваме. Чрез грешките, които допускаме, намираме нови решения, посягаме към промяната, мотивираме се. Те са тази “болест” , която когато я преболедуваме, правим имунитета си по-силен, желанието ни за живот – още по-голямо. Ставаме по-освободени и мислим по-креативно.

Ето защо, хора, не се страхувайте да допускате грешки, а напротив, радвайте се на тях – те са едно ново начало! Превърнете дефектът в ефект и си кажете: “О, колко интересно се получи!”, както съветва Tech диригентът и педагог Бенджамин Цандър един петнадесетгодишен виолончелист всеки път, когато сбърка и спре да свири, разстроен от грешката.

Умението от всеки провал да извличем полза, от всеки недостатък да направим ефект, от антирекламата да се радваме на успешна реклама е “висш пилотаж” – то се развива през годините и е характерно за всеки, който има свободен дух. Първото и най-важно правило за развиването на това умение е да спрем да се страхуваме да не сгрешим. Колкото повече мислим за едно нещо, толкова повече това нещо ни се случва – принцип на самовнушението. Така, ако постоянно мислим как може да сгрешим, то ние неминуемо го правим. Ако мислим за самото действие, без да вкарваме възможността за грешка, то се получава.

А ако резултатът все пак не ни удовлетворява, или е въпрос на лошо стечение на обстоятелствата, кажете си: “О, колко интересно се получи!”

Ако темата ви е интересна, прочетете още: В какво са се провалили успешните хора

loading…


loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *