fbpx

Как да се преборим със страха чрез Аюрведа и Йога мудрите?

Техника за справяне със страха чрез Аюрведа

Когато сте обзети от страх, тревога или фобия, потупването по точката на меридиана на тройния енергетизатор, който управлява реакциите за борба или бягство, може да облекчи със­тоянието ви:

1. Започнете да почуквате върху гърба на ръката си, по средата на разстоянието между китката и пръстите, около мястото, където се съединяват костите на безименния пръст и кутрето. Почуквайте около една минута.

2. Ако все още ви е страх, започнете да почуквате и по другата ръка.

Дори при дълготрайна фобия постоянното използване на тази техника започва да променя установения енергиен модел.

Дона Идън

Аристотел пък е ползвал камъка Тюркоаз като средство при сърдечни заболявания, особено при остри болки, както и срещу безпричинен страх. Хората смятат, че ако се носи като амулет, този камък може да помогне на собственика му да се справи със страховете си.

йога-мудра-абхая

Техника за справяне със страха чрез Йога Мудра “АБХАЯ” ( Жест за осигуряване на защита )

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички физически проявления на страха: изпотяване, втрисане, зачервяване, пребледняване, сърцебиене, заекване, недостиг на въздух и пр. Прилагайте я при всяка ситуация, с която мислите, че не можете да се справите: тревожност, страх, паника, ужас и пр.

Още: страх от околните; страх от това, как ни възприемат другите; страх от самотата; страх от теснотията, от пространствата, от високото, от ниското, от многото, от малкото, от болката, от насилието, от безразличието, от тиранията, от предизвикателствата на живота, от самия живот… Страх от самия страх. Осигурява висша закрила, тъй като с мудрата призоваваме за помощ по-силните. Със същия жест можем да осигурим закрила на по-слабите от нас. Страхът има безброй лица и изяви, но само една основа: неосъзнаването на собствената стойност, неосъзнаването на отделния човек като интегрирана част от целостта на живота, без която той не може да съществува.

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Сложете лявата ръка на бедрото, в скута или на сърцето. Дясната е пред гърдите, с дланта навън, насочена към това, което ви плаши. Средният пръст леко “заключва” безименния. С помощта на тази мудра може да се преборите и с минали страхове: повикайте спомена за страха и насочете към него мудрата.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение.

Правилното дишане е фундамент за справяне със стреса и страховете ни, както и за борба с болетите на тялото и ушата ни. То трябва да е спокойно, увладяно, дори когато имаме сърцебиене и страх. Йогите препоръчват да се диша с корема, като при вдишване издуваме корема, а при издишане го стягаме към гръбнака. За доброто дишане е важно след като се вдиша да се постраем да задържим дъха си възможно най-много, а след това бавно и увладяно да издишаме. По този начин нормализираме състоянитео си и успокояваме сърцебиенето. Колкото време вдишваме, толкова и трябва да издишаме.

Заболявания, причинени от несправяне със състояния на страх:

Бактериална инфекция и спад на имунната система

Диабет

Язва

Инфаркт

Високо кръвно налягане

Рак

Дисфункция на щитовидната жлеза

Мултипленна склероза

Астма

Ревматоиден артрит

Суицидни мисли

Ускорено състаряване

Спад в интелектуалните способности

Депресия

Тревожни разстройства

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *