fbpx

Как да разнообразим домашно приготвените ястия!

zryal bob s kurvavica, зрял боб с кървавица Ако вашата домашно приготвена храна има вкус или изглежда на ученически стол, следващата статия е за вас. Днес сме ви подготвили няколко простички, но ефекни пратични съвети за това как да внесем ново и различно усещане за притогвените ястия, така че да ни бъде уютно, приятно и дори забавно да се събираме на масата за обяд или вечеря у дома.

средиземноморска кухня, морска кухня
Снимка: bbcgoodfood.com

 Всяка седмица гответе поне по една рецепта от чуждестранната кухня – френска, средиземноморска, японска, американска….Само не родна! И това не го пишем от пипса на обич към родната кухня – не, в никакъв случай – от наше по вкусно нема! Идеята тук е да опитвате нови нови вкусове, така че да не ви омръзва и българското.

Направете си вечер на италианската кухня, закуска с френски кроасантчета, следобеден английски чай с бисквитки и раздумка с близки приятели….Не оставяйте храната да прави скучен деня ви!

Най-добрите инструменти за избор на рецепти и проучване на определана кухня на нечия страна са интернет, книжките за рецепти от книжарниците и ваши близки и познати, пътували по света и оптивали местна кухня.

подправки от цял свят, чуждестранни подправки
Снимка: fourhourworkweek.com

 Пробвайте различни от познатите ви подправки – ако все пак държите да сервирате чисто български готвени ястия у дома, опитайте да разнообразите и да експериминтирате с подправките. Кой е казал, че вкусът трябва да е точно такъв, какъвто го познавате от майчините или бабините рецепти. В днешно време на пазара се предлагат стотици видове подправки – български и внос, смесвайте, опитвайте, бъдете творци – та след години вашите деца ще ви дават за пример и ще казват: “Това е рецептата на мама или татко”.

Разнообразете визията в чинията! Черпак от това, щипка от онова и ето ти пълна чиния. В много български домове именно така се сервира храна. Колкото и вкусна да е тя обаче, визията има значение, защото хората първо се хранят с очите, а едва след това с устата.

Отново в интернет, или пък от кулинарните телевизионни канали, можете да почерпите идеи за това как да изглежда храната ви красива или забавна, така че още като я сервирате да ви се преиска да ядете до безкрай.

кашкавалени мезета
https://www.facebook.com/JACKELAURA

Ако пък нямате време да си играете със “стайлинга” на ястието, използвайте друга хитрина за разнообразяване – използвайте красиви, шарени или закачливи чинии, чаши, вилици, лъжици, ножове , подложки и прочие неща при сервиране. И все пак внимавайте да не стане кич – просто преценете сами кое кога да използвате.

Да ви е вкусно!

 
Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *