fbpx

Как да постъпим, когато вътрешната ни мотивация мързелува?

липса на мотивация, мързелуване
Снимка: rebelcircus.com

На всеки от нас поне веднъж месечно ни се случва да страдаме от липса на мотивация независимо от сферата на дейност – професионално, у дома, дори за постигането на лични / интимни цели. И това няма нищо общо с моментите, когато просто имаме нужда от уединение и релакс.

Ето защо днес сме ви подготвили няколко полезни практики, които да ви помогнат да стимулирате вътрешната си мотивация.

1 Най-важното правило тук е да знаете какво точно искате да постигнете – начините за постигането ще дойдат в последствие, но крайната цел е основата, върху която ще градите.

2 Определете си малки цели, които по-нататък да превърнете в работни или личностни навици. Както знаем, “навикът е втора природа”, така че в бъдеще няма да ви се налага да изпитвате трудности, а просто ще прилагате вече изпитаното. Всички успели хора по света имат вече изградени навици, които работят за тях неуморно и резултатно.

3 Когато ви липсва и вдъхновение, освен мотивация, най-добрият съвет, който можем да ви дадем, е да се събирате с хора, които да ви  мотивират, такива, които да са ви за пример. “Занаят се краде, не се учи”! Копирайте някой, на когото се възхищавате, а в последствие се опитайте, вкарвайки свои идеи, да изградите свой собствен стил.

4 Никога не пренебрегвайте молбата за съвет! Ама никога! Да поискаш съвет не означава, че си слаб, напротив! Ако имате възможност, допитвайте се до хора, които са възможно най-близки до вашата ценностна система, или такива с  най-добър професионален опит. Така буквално “ще черпете от извора”клуб по интереси, групова терапия, приятелска среща

5 Друг прекрасен начин да възродите вашата “заспала” мотивация, а и да я поддържате будна, е когато се присъедините в някой клуб по интереси. По този начин освен че ще сте във форма винаги, но и ще черпите нови идеи, ще получавате градивна критика, а и когато нещата се правят в група, винаги е по-лесно. Тук говорим както за работна група, така и за спортна тренировка, а защо не и за групова терапия – всичко върши работа!

6 Независимо дали сте в група, или не, трябва непрекъснато да учите нови неща, да експериментирате. Така не само ще поддъжрате своята мотивация работеща, но и не се знае посоката, която тя ще поеме – невинаги първоначалният план / цел / е най-доброто за вас.

7 И дори всичко изброено по-горе да приложите, много е вероятно някой ден отново да почувствате вътрешната си мотивация да мързелува. В такива моменти просто си припомнете защо го правите. И ако отново намерите смисъл в това, продължете. Ако ли не, дайте си почивка или променете целта.

8 Нещо много важно, в което вярва всеки един мотивационен лектор е, че успехите укрепват увереността в нас самите. А тези успехи идват с практика и от признанието на околните.

И така, колко мотивирани ви намираме в края на статията? 🙂

Успех!

Прочетете още: Каква е важността от това да имаме навици и какви са навиците на успелите хора?

loading…


loading…


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *