fbpx

Как да помогнем на нашите органи чрез хранене?

Домати – сърце – Една американска програма, която проследява здравето на 40 000 жени установява, че жените с най-високо съдържание на ликопен вкръвта страдат с 30% по-малко от сърдечни заболявания. Това е в резултат на това, че ликопенът, който се съдържа в доматите, помага да се предотврати ефектът на LDL лошия холестерол. Канадско проучване, публикувано в бюлетина “Експериментална биология и медицина” дори доказва, че ликопенът предотвратява заболявания на коронарната артерия.

Моркови – очи – Учените от болницата “Джон Хопкинс” в Балтимор твърдят, че най-добрата привенция срещу развитие на катаракта е именно хапването на моркови. Морковът изглежда точно като ириса на човешкото око. Най-ценната им съставка е веществото, наречено бета-каротин. Дори приемането на таблетки с бета-каротин няма същия ефект върху очите, както приемането на моркови. Специалистите по хранене обаче напомнят, че за да се усвои бета-каротина от организма, е по-добре морковите да са леко сварени.

Орехи – мозък – Забелязали ли сте как нагънатата обвивка на ореха наподобява кората на човешкия мозък? Орехите са единствените ядки, които съдържат значителни количества омега-3 мастни киселини. Доказано е още, че тези ядки помагат при деменция. Американско проучване е установило, че екстракт от орех унищожава протеиновите плаки, които се свързват с болестта на Алцхаймер. До такова становище са достигнали и учените от Университета “Туфтс” в Бостън. Те доказали как ореховите ядки обръщат някои процеси на стареене на мозъка при опитни плъхове.

гъби – уши – Ако често добавяте гъби към храната си, това може значително да подобри вашия слух, твърдят учени. Това е така, защото гъбите са една от малкото храни, които съдържат витамин Д. Срязаната наполовина гъба дори наподобява формата на ушната мида, а както установихме от горе-споменатите растения, формата на растнението пряко отговаря за здравословното състояние на органа, на който то прилича.

Броколи – ракови клетки – Събраните едно до друго връхчета на броколито изглеждат точно като стотиците ракови клетки. Според много лекари-специалисти този зеленчук не само лекува болестта, но може да помогне и за нейната превенция. През 2011 г екип от изследователи от Националния Институт по Ракови заболявания в САЩ установява, че по една порция броколи на ден е достатъчно да намалим риска от рак на простатата с 45%. Сокът на растението Алое Вера е другият начин да помогнем на раково болни хора.

Банан – устни – усмивка – Бананът съдържа триптофан. Това е вид протеин, който веднъж усвоен от организма, се превръща в невротрансмитер, който повишава нашето положително настроение. Триптофанът е познат още и като Серотонин. Повечето хапчета – антидепресанти регулират именно нивото на серотонина в мозъка.

Гулия, Джинджифил – стомах – коренът на тези две растения прилича изключително много на формата на стомаха. Логично, техните хранителни свойства помагат за проблеми, свързани с този орган. Тестове на учени от Университета в Минесота дори показват, че инжектирането на химикала, който придава специфичния аромат на джинджифила, намалява растежа на чревните тумори.

Грозде – бял дроб – Нашите дробове са съставени от разклонения от все по-малки въздушни тръбички, които завършват с мини гроздчета, наречени алвеоли. Тези структури, които наподобяват чепка на грозде, позволяват на кислорода да преминава от дробовете към кръвния поток. Ако искате да намалите риска от рак на белия дроб и евфизема, яжте повече грозде. Гроздовите семки съдържат и вещество наречено проантоцианидин. Това е най-могъщият антиоксидант, известен на човечеството, който подобрява състоянието при астма, причинена от алергии.

– Кашкавал – кости – Всички сирена, домашни, или купешки, стига наистина да са натурални и от мляко, са изключително богат източник на калции, който помага за здравината на нашите скости и намалява значително риска от остоепороза в напреднала възраст. Калцият, наред с фусфатът, осигуряват доброто състояние на костите и помагат за развитие на мускулна маса. Изследване на Колумбийския Университет в Ню Йорк показало увуличение на костната плътност със 6% сред тези младежи, които увеличили дневния прием на калции от 800мг до 1200 мг, тоест малко повече кашкавал или сирене от обикновеното количество, което ядат дневно.

източник: binscorner.com/pages/f/fruits-human-body.html


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *