fbpx

Как да подготвим колата за зимата?

грижа за колата през зимата Как да подготвим колата за зимата

се питат много хора щом зимата “застане на вратата”. И така е правилно! Зимата е сезон, който предлага доста опасности и проблеми на пътя, ето защо водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат отговорни и внимателни. Днес ви подготвихме няколко изключително важни съвета от автомонтьори за това как колата ви да бъде готова за зимните условия и да не ви създава проблеми на хлъзгавия път или да откаже да запали.

Проверете антифриза: Той е главният защитник на вашата кола срещу студеното време. Антифризът в колата трябва да е разреден в съотношение 50% вода и 50% антифриз. Нивото на сместа е хубаво да се проверява редовно и в случаи, че е под минимума трябва да долеете до нормално равнище.

Проверете гумите: Много хора чакат първият голям сняг, за да сменат летните гуми със зимни. Това обаче в никакъв случай не го правете! Проверете грайферите на зимните си гуми. Колкото по-голяма е дълбочината на грайфера на зимната гума , толкова по-добро поведение има тя на зимните пътища. Също трябва да обърнете внимание и на налягането на гумите понеже през зимата налягането намалява, причина за това са въздушните молекули, които се свиват. При застудяване налягането на вашите гуми спада. Ако гумата е напомпана до 2 бара (29 PSI) при температура 20°C, при температура 0°C налягането ще бъде само 1.8 бара (26 PSI). Ако налягането на вашите гуми е ниско при проверка в студени климатични условия, вие трябва да ги напомпате до налягането, препоръчано от производителя на превозното средство. При мокра настилка плитките канали не могат да отведат водата, което води до “аквапланинг” и загуба на контрол над автомобила. За да улеснят водачите производителите на гуми поставят така наречените индикатори за износеност. Това са малки блокчета в каналите на протектора – поне 6 броя по продължение на обиколката на гумата – за гуми над 12 цола. те трябва да са специфични за да се различават от шарката на протектора и са високи 2мм. Когато протекторът се износи и се изравни с тях – трябва да мислите за смяна на гумите.

Автоспециалистите съветват, че зимни гуми с грайфер под 3мм не могат да гарантират оптимално управление и безопасност по заснежени и заледени пътни настилки. Ако грайферът слезе на такава степен на износване през тази зима, през следващата подменете гумите. При износването под 3мм зимната гума вече не осигурявя същото добро сцепление с пътя. В някои европейски страни гумите не се считат вече за зимни, ако грайферът е износен под 4мм. Имайте предвид това, когато шофирате в страни, където зимните гуми са задължителни.

Две или четири зимни гуми да купим? Безспорно – четири! Ако монтирате само две зимни гуми на предните теглещи колела, влизате в риск поради понижена устойчивост на автомобила, особено при завой. На ляв завой поради по-ниското сцепление на летните гуми с настилката, задната част на колата се поднася надясно (и обратно) и …напуска платното.

Проверете чистачките: Прегледайте перата на чистачките – може да са напукани или на места леко скъсани. В този случай, те няма да чистят достатъчно добре и е наложително да се сменят с нови.

Проверете течността за чистачките: Течността за чистачките е жизнено важен фактор за видимостта. Тя трябва да е според сезона – за лятото – лятна, за зимата – зимна. Нивото й трябва да се проверява редовно за да се избегне изчерпването й в най-неподходящия момент. Добре е течността за миенето да се купува от бензиностанции, сервизи или специализирани магазини.

Проверете състоянието на акумулатора: Ниската температура може да причини разреждане. Също така проверявайте и дали е пълен с киселина и съответно, ако някоя клетка е по празна може да се долее със дестилирана вода. В случай че не разбирате много от акумулатори, посъветвайте се с автосервиз.

За да предпазите шасито и каросерията от корозия, използвайте услугите на автомивките, които ви предлагат измиване и запечатки със специални материали.

Носете си вериги за сняг в багажника:  те се използват при плътна снежна покривка. В някои ски курорти използването на вериги е задължително (проверете преди да поемете на път).

Ако не притежавате вериги, можете да потърсите съвет от съответния търговец за тези, които са най-подходящи за Вашия автомобил и размер на гумите. Изберете за предпочитане вериги, които осигуряват максимално елементи (звена) в контактната повърхност (верига със скоби или верига със формата на стълба, разполагаща най-малко с дванадесет стъпващи части на гума средно). След като сте купили вече вериги, упражнявайте се да ги монтирате и демонтирате. Не чакайте да ви потрябват, за да се чудите и мъчите как да ги сложите. Няколко часа практика ще Ви подготви за поставянето им в тежките зимни условия.

Задължително имайте въже за теглене, аптечка, пожарогасител, лопатка за сняг, чистачка за лед, чифт зимни ръкавици, няколко чисти микрофибърни кърпи, джобна лампа, крик и резервна гума в багажника си!
Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *