fbpx

Как да подготвим дома си за зимата?

подготовка на покрива за зимата

Ако имате къща, проверете в какво състояние е покривът! Това може да се свърши до края на ноември, но все пак не чакайте последния момент, както повечето българи. Извикайте специалист по покриви, който да го претърси и да подмени старите и спукани керемиди, ако е необходимо, и да го почисти.

Коминът е другото най-важно нещо, на което трябва да обърнете внимание, особено ако ще се отоплявате с въглища, дърва и подобен тип отопление. Той трябва да се почисти добре. Това се налага, за да не се връща обратно пушекът в стаята, след като сте запалили камината или печката на дърва.

почистване на комин

– Не забравяйте улуците – пазете ги чисти, ако са стари, най-добре ги сменете с нови.

– Независимо от това дали живеете в къща, или апартамент, влагата си остава един от най-големите “врагове” там. Тя може да навреди сериозно на вашето здраве, затова трябва да бъде премахната. Най-добрият начин да се защитите от влагата и да намалите сметките си за отопление е топлоизолацията. Тя може да бъде както вътрешна, така и външна. Възползвайте се от оставащите топли дни на ноември и направете тази крачка. По-късно ще се уверите, че си е заслужавало.
Друг начин да се борите с влагата, мухала и плесена, е да прибегнето до добър препарат за това – влагоуловители, спрейове и др.

почистване на мухъл и плесен

Отделните помещения трябва да се отопляват равномерно, за да са по-малки температурните разлики между тях. Стоящи и висящи плътно до стената мебели и завеси трябва да се поставят или окачат възможно по-далеч от нея, а картините да се монтират с дистанционни шайби. Ъглите на външните стени не трябва да се закриват с мебели. При мебели с височина до тавана, цокълът и блендата е препоръчително да са с вентилаторни отвори. Дистанция пет сантиметра от стената позволява необходимата въздушна циркулация. Вентилатор, монтиран странично отзад на шкафа и включван неколкократно в денонощието, също допринася за циркулацията на въздуха и отвеждане на влагата.

Баните трябва да се затоплят преди ползване, за да имат стените достатъчно висока температура, когато се образува водната пара. Застрашените от овлажняване ъгли (например в бани без прозорци), трябва да се подгреят с поставен насреща излъчвател или калорифер. Особено бързо се нагряват залепените изолационни плоскости. След ползване, излишната влага в малките бани може да се отведе с вентилатор, в случай че проветряването от прозорците не е достатъчно или пък те изобщо липсват. В бани с принудителна вентилация вратата към останалите помещения трябва да е снабдена с вентилационен шлиц.

В кухните произведената по време на готвене влага трябва принудително да се отведе с аспиратор, при което да се отнеме въздух от топлата част на жилището. В случая много помага вентилационен шлиц на кухненската врата.

Спалните трябва да се отопляват през деня и многократно да се проветряват. Пет минути са достатъчни, за да може да се смени топлият влажен въздух с по-студен и по-сух и да се изпари влагата от стените, мебелите, леглата и подовите настилки. Късото проветряване не охлажда стените и мебелите.

– следващото нещо, което е хубаво да направите вкъщи е да проверите уплътнението на вратите и прозорците. Каквато и изолация да сте направили, или каквито и начини да сте намерили за добро отопление , влиза ли вятър в стаята, няма да се спасите от студа. От доста години назад хората използват дунапренени, каучукови или метални уплътнителни ленти за тях. Ако сте с дървена дограма, пребоядисайте я с хидроустойчива боя и поставете маджун там, където старият е паднал. Ако сте с ПВЦ или алуминиева дограма, просто проверете дали няма проблеми с нея.

Любопитното списание ви съветва още да се доверите на специалисти за гореспоменатите неща, особено ако не сте много наясно със състоянието на покрива, комина, улуците и прочие. Може да похарчите наякой лев в повече, но това ще ви се възвърне после със сметката за ток.


Exchange.bg

Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Как да подготвим дома си за зимата?

  1. Съгласна съм, че спалните трябва да се отопляват през деня и многократно да се проветряват. Пет минути са достатъчни, за да може да се смени топлият влажен въздух с по-студен и по-сух и да се изпари влагата от стените, мебелите, леглата и подовите настилки. Късото проветряване не охлажда стените и мебелите.Както и вие добре сте наспили в свята статия, надявам се чет да споделяпте с нас, блога ви е страхтен и влизам всяка седмица тук.ВАЖНО Е ДА проветряваме и да дишаме сравнително чист въздух не бива да допускаме да се застоява .

    1. Радвам се, че списанието се чете и от хора, които не се интересуват само от клюки и жълтини. Стараем се да публикуваме теми, които да дадат полезна информация на читателите, но и да ги провокират да мислят по собствен начин и да развиват своето креативно мислене.

      Иначе, да, страхотно е, че допълвате статитите, и то с компетентно, така че да бъдем по-полезни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *