fbpx

Как да поддържаме бижутата от различен материал?

Как да почистим завехналите бижута?

Едно от най-важните неща при покупката на нови бижута е да разберем как най-правилно да ги поддържаме. Ако искаме нашите бижута да изглеждат добре дълго време, трябва да умеем да се грижим за тях.

Любопитното списание се постара да събере няколко полезни съвети за това:

висящи обици лист

Стъклените и пластмасовите мъниста и елементи е най-правилно да се почистят като се измият със сапунена вода. Обърнете внимание на всеки елемент по отделно. Потопете ги в топла сапунена вода за няколко минути, след това внимателно ги изплакнете със студена течаща вода и ги подсушете добре с памучна кърпа. Трябва да са напълно сухи, преди да се приберат за съхранение.

Този метод на почистване е лесен и сигурен. Така премахвате от Вашите бижута прах и замърсявания, които правят красивите орнаменти да изглеждат стари и мръсни. Тази процедура трябва да се прави поне веднъж месечно, за да се избегнат неприятните наслоявания.

дървено колие

Дървените обици и гривни и дървените мъниста не се препоръчва да се мокрят. За да ги почистите, просто ги забършете добре със суха памучна кърпа. Не използвайте кремове и лосиони за тяло там, където носите бижу, направено от дърво или с дървени елементи. По този начин то ще промени цвета си. Ако все пак се налага да сложите лосион, изчакайте да попие напълно в кожата Ви и чак след това сложете бижуто.

перлено колие

Перлите е хубаво да се почистват с влажна мека памучна кърпа. След почистването трябва да се подсушат добре преди да се приберат или да се носят. Перлите трябва да се пазят от надраскване. Съхранявайте ги в меки кадифени торбички или ги завийте в меки кърпи, преди да ги сложите в кутията за бижута.

Металните елементи и бижутерската тел не е препоръчително да се мокрят. Почиствайте ги със суха памучна кърпа. Ако са много силно замърсени, можете да ги потопите за няколко минути в сапунена вода. След това ги изплакнете и ги подсушете много внимателно. Гледайте да не остане никаква влага по тях.

Как най-добре да съхраняваме нашите бижута?

Бижутерите съветват те да се държат отделно едно от друго, тъй като различните елементи на отделните бижута могат да се наранят взаимно – металните елементи могат да надраскат мънистата, перлите и камъните. Препоръчително е също да държим бижутата в мека кадифена кутия, кадифена торбичка или каквато и да е кутия, облечена в кадифен или памучен плат. По този начин бижутата ще са защитени и от директна слънчева светлина, която може да доведе до промяна на цвета на някои техни елементи.

Кога е препоръчително да се свалят бижутата?

Повечето хора са свикнали да носят любимите си бижута постоянно и дори когато е наложително, не ги свалят. По този начин обаче те се износват твърде бързо. Ако имате работа в градина, работите с различни химикали и лепила, ходите на плуване или готвите, най-добре послушайте специалистите и ги свалете. Все пак не е за цяла вечност. Така обаче ще ги запазите в добър вид за по-дълго време.


Харесай, сподели, разпечатай

2 thoughts on “Как да поддържаме бижутата от различен материал?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *