fbpx

Къде още по света честват Никулден?

На днешната дата, 6 декември, Светата Църква почита паметта на Св.Никола Мирликлийски Чудотворец, наричан още и Николай Угодник. Провъзгласен е за епископ на град Мир, по времето на император Константин Велики. Умира през 342г. Като духовен баща на Мир дарявал сила и живот на болните и угнетените. Прочут е със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на този ден се слага край на есенно – зимния риболов. Уловът се пренася в жетва на светеца. На този ден всички кораби в открито море спират, за да се почете патронът светец.

КЪДЕ ОЩЕ ПО СВЕТА ЧЕСТВАТ НИКУЛДЕН?

В ИТАЛИЯ

Свети Николай Чудотворец е покровител на град Бари. Според легендите се вярва, че е погребан там. На днешната дата месните извършват специален ритуал по символично пренасяне на неговите мощи навътре в морето с лодка, следвана от множество други лодки. Такъв ритуал се извършва и в провинция Сасари на остров Сардиня.

В Триест, Трентино и Белуно пък традицията повелява малчуганите да стават рано сутринта и да отварят коледните си подаръци.

В ИСПАНИЯ

Чудотворецът е патрон на един от най-старите университети в Испания – този във Валядолид.

В ПОРТУГАЛИЯ

От векове назад в португалския град Гимараеш светецът се почита като покровител на ученците. Затова от 29 ноември до 7 декември се отбелязват серия от празненства, известни с името Николинас.

ВЪВ ФРАНЦИЯ

Областта Лорен има честта да се радва на покровителството на светецът. Децата там вярват, че подобно на дядо Коледа, Свети Никола им носи подаръци и сладкиши. На днешната дата възрастните хора разказват на малчуганите за делата и живота му. Във Франция Свети Никола се смята за защитник на децата.

В ХЪРВАТСКА, СЛОВАКИЯ, ПОЛША И ЧЕХИЯ

Също както във Франция светецът се смята за защитник на децата. Той им носи подаръци, хвали ги за доброто им поведение и ги наставлява.

В ГЪРЦИЯ

Военноморските сили и моряците почитат с особена гордост Чудотвореца. На 6 декември там се организират празненства на борда на всички кораби и лодки, независимо дали са в морето или на някое пристанище.

В СЪРБИЯ

Там той се смята за покровител на семейството и е един от най-почитаните светци в страната.

В ХОЛАНДИЯ

В тази страна дядо Коледа и Свети Никола са в “пряка конкуренция”. Там срещу 6 декември Светецът се промъква в домовете на хората и оставя играчки и сладкиши за малките деца. Те пък от своя страна вечерта преди празника поставят обувките си близо до комина и пеят песнички. На сутринта отварят подаръците си и похапват от вкуснотийките .

В БЪЛГАРИЯ

Това е един от най-големите семейни празници, чествани през зимата. Празникът е посветен на Св.Никола – покровител на моретата, на моряците и рибарите. За свой патрон го почитат също и банкерите и търговците.

Задължително за обредността на този ден е приготвянето на риба. При почистването на рибата жените внимават люспите да не падат на пода, защото се вярва, че ако някой стъпи върху тях, той се разболява и умира. Костите се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката. Теменната костица пришиват в шапките на децата за предпазване от болести и уроки. Обикновено рибата, която се приготвя е шаран, защото според поверието той е “слуга на св.Никола”. Легендата гласи, че веднъж, когато св.Никола излязъл с лодка в морето, се извила буря и пробила лодката. Св.Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така той и спътниците му се спасили.

Обредните хлябове в чест на светеца са: боговица, светец, кравай, параклис и никулски хляб. За курбан се поднася печен шаран или рибник. Шаранът, напълнен с ориз или булгур, с орехи и стафиди, се пече цял и след прикадяване се разчупва и раздава. Рибникът също е шаран, който се пече обвит в тесто, разплескано и намазано с олио. По него се правят шарки или се налепват тестени пръчици и топчици, изобразяващи гръбнака и опашката на шарана, очите му.

Трапезата не се вдига цял ден. Тя е на разположение на гостите. Освен риба и хляб на нея има още фасул, сарми и други постни ястия, напоени със зехтин или шарлаган (масло от орехи или сусам).

Именници днес са : Никола,Николай, Николина, Ненка, Нина, Нено, Ненка, Нино, Кольо

Харесай, сподели, разпечатай

1 thought on “Къде още по света честват Никулден?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *