fbpx

Били ли са номинирани за Нобелова награда за мир Хитлер и Сталин?

Били ли са номинирани за Нобелова награда за мир Хитлер и Сталин?

От списък, обявен наскоро от Норвежкия Нобелов комитет по случай тазгодишните Нобелови награди за мир, изненадващо се четат имената на две лица с отрицателен характер – Адолф Хитлер и Йосиф Сталин. Те са били изидгнати кандидатури за престижната награда за преиода 1901 – 1950 година, но не са я получели.

Йосиф Сталин

е бил предлаган за Нобеловия приз за мир цели два пъти. Името му присъства в списъка за 1946 и 1948 г. кандидатурата обаче много бързо е била отхвърлена от комитета, предава БТА.

Адолф Хитлер пък е бил предложен за Нобелова награда през 1939 година от един от членовете на Шведския парламент, той също не получава тази награда.

Уинстън Чърчил вместо с отличието за мир е бил удостоен с Нобелова награда за литература. Сред обсъжданите имена на евентуалните носители на Нобеловия приз за мир са били и няколко известни културни дейци като Лев Толстой, Ерих Мария Ремарк, Николай Рьорих.

В списъка на Норвежкия Нобелов комитет не липсват и имена на монарси, като например на руския император Николай Втори и на белгийския крал Албер Първи.

На 7-ми октомври Комитет обяви имената на тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. Това са президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф и нейната сънародничка Леймах Гбоуее. Те мобилизираха жените срещу гражданската война в страната, както и йеменската активистка за правата на жените Тауакул Карман.

Ползвани източници : БТА и manager.bg

Снимки: adolphhitler.net и .dailymail.co.uk

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *