fbpx

Без кои зарази не може организмът ни?

prozyavane

– прозявката – за нея всички знаем – един се прозее и после всички наоколо. Но тя не е болезнена, неприятна…дори напротив, изключително полезна. Прозяват се дори плодът в утробата на майката, рибите, земноводните, птиците и зверовете. Много от животните си показват зъбите прозявайки се, като по този начин демонстрират, че са гладни или пък дават команда на стадото – време е за сън. Според учените в резултат на еволюцията механизмът на прозявката е изработил смяната на биоритмите – прозявайки се и хората показват на всички, че е време за сън.

Когато човек се прозява, си взима дълбоко въздух и обогатява кръвта с кислород, а това ободрява и “проветрява” главния мозък. Освен това при прозявката се напрягат мускулите на шията, устата и лицето.

Ето защо се знае, че този който много се прозява, има по-малко бръчки, по-бързо съобразява и получава повече кислород за тъканите и кожата си. Прозявката спасява хората от стреса, помага им да се разсеят и разтоварят, да свалят умората.

Доказан е положителният ефект на прозявката при нормализирането на кръвното налягане, смъкване на нервното напрежение и болките в ставите. Като се прозяваме, ние извършваме профилактика на сърцето.

– Смехът – как може той да бъде болест?! Но е доказано заразен, особено в голяма компания.

smyah

Звукът на смеха стимулира участъците от мозъка, отговорни за движението на мускулите, включително тези на лицето. А мимиките имат особено място в способността на хората да общуват помежду си.

– Плачът – е да, не може само смях. Колкото и да не ни се вярва обаче, той също може да е от полза за организма ни. Особено заразен е, когато гледаме филми с тъжен край или пък присъстваме на място с плачещи хора. Но как може това да бъде полезно за нас?!

plach

Когато плачем заради нещо, това кара организмът ни да понижава нивата на манган в тялото. По този начин намаляваме нивото на стреса.

Когато се ударим или порежем например, първата ни реакция е да заплачем. Но това всъщност е полезно, тъй като високото съдържание на соли, минерални и антибактериални вещества в течността на слъзните жлези, подпомагат бързото заздравяване на порезни и други рани, и не позволява на кожата да остарява преждевременно.

Множество специалисти дори твърдят, че плачейки, намаляваме вероятността от заразяване с инфекции, тъй като се засилваме съпротивляемостта на организма. По този начин намаляваве и рискът от развитие на язва на стомаха, мигрена и хипертония.

kihane

– кихането – Не ви ли се е случвало, когато някой колега кихне повече от веднъж, още някой в стаята да кихне…а после и вие? Като зараза. Това нещо обаче, оказва се, е най-важният защитен механизъм на горните и долните дихателни пътища. Това е естествен рефлекс на тялото ни. При него въздухът излиза от устата ни с висока скорост, която може да достигне до 140 км/ч.

При кихане кръвоносните съдове се разширяват, отварят се слъзните канали и синусите, съдовете в сърцето също се разширяват, а замърсеният въздух се изхвърля от белите дробове, което е невъзможно при нормално дишане. В резултат на разширяването на сърцето периодът му на почивка се удължава. По този начин сърцето спира за милисекунди и пак започва да функционира.

По време на кихане най-високо налягане се създава в областта на стомаха и в мозъка. В резултат на това налягане в кръвоносните съдове навлиза повече кръв. Затова възпирането от кихане може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Знаете ли, че не може да кихнете със затворени очи? А че всеки трети киха, когато внезапно излезе на силна светлина?


Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *