fbpx

Архангелов или Рангеловден честваме на 8-ми ноември?

Sv. Arhangel-Mihail

 Архангеловден или още Рангеловден – него честваме на 8-ми ноември. На този ден православната църква чества водача на небесните сили св. Архангел Михаил. Михаил (иврит: מיכאל, Micha’el или Mîkhā’ēl; гръцки: Μιχαήλ; латински: Michael или Míchaël; арабски: ميخائيل) е главният архангел, главният пазител на Рая и главен страж на Божия закон.

Според народните вярвания  Архангел Михаил (още Свети Рангел) е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията, които си разпределили света (небето, земята и човешкия мир). На него се паднали мъртвите.

Така той прибира душите и ги носи на оня свят при св. Петър, който да премери греховете им. Ето защо старите хора го наричат “душевадник”. Самото име Михаил буквално преведено означава “Кой е като Господ?” (miyka’el бил бойния вик на небесните армии на иврит).

Свети Рангел се смята за водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Като началник на небесните войнства, Михаил е наричан също и “архистратиг” в православната традиция. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

По традиция на 8-ми ноември се прави семеен курбан. Коли се шиле или козле. На трапезата задължително се слагат и два обредни хляба, наречени на Рангел Душевадеца.

Поздравете именниците: Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райко, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

 

Ползван източник:  уикипедия

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *