fbpx

6 ползи за здравето, които ни носи практикуването на хоби

hobi polzi, ribolov
Хоби ползи за здравето на човека
За тези от Вас, които винаги се информират дали дадено нещо е полезно или вредно за здравето или живота ни , е, имаме добра новина:  и докторите, и психолозите, а и животът като цяло са доказали, че ползите от това да имаме хоби са не е една.
В тази статия ние сме откроили 6 от най-важните, както за тялото ни, така и за ума ни.
Доказан факт е, че прекарвайки време в правене на неща, които харесваме, ние забавяме признаците на стареене и изпитваме положителни чувства, които могат да помогнат в борбата с някои заболявания.

6 ползи за здравето, които ни носи практикуването на хоби

1. Засилване на имунната система

Да бъдете активни е чудесно за тялото и помага за подобряване на имунната система на човек. Физическата активност може да помогне за предотвратяване или контролиране на някои хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет, артрит, и дори някои видове рак. Физическата активност поддържана за дълъг период, също може да помогне в подобряването на цялостното качество на живот и да съдейства за дълголетие. Това са всички физически упражнения като каланетика, йога, пилатес, а също така и виртуалните компютърни игри..защо не и голф, шах и др.

2. Подобрява гъвкавостта

По-горе споменахме физическите упражнения като йога и пилатес – да, те помагат не само да стегнем корема или да имаме бистър ум – при разтягане на мускулите на свой ред подобряваме гъвкавостта. Плуването и танците също биха спомогнали за това 🙂

3. Подобряване на паметта

Много хобита отправят предизвикателство към вашите умствени способности и вашите възможности за решаване на проблемни ситуации. Такъв тип хоби може да бъде доста интересно и забавно, а също така и да предлага нива на усъвършенстване, което допълнително ви провокира да мислите и да се развивате интелектуално. Подобни хобита са решаването на кръстословици, судоко , мозъчни игри /брейнсторминг, игра на асоциации/, игри с карти, реденето на пъзели, прекарване в истински игрални стаи, от които трябва да се измъкнете при определени условия.

4. Намалява стреса

Няма как това да не бъде споменато. Повечето хора имат хобита, защото се наслаждават на тях, а нещата на които се наслаждаваме намаляват стреса в живота ни. Обикновено такива хора избират по-успокояващ вид хоби, които ги предразполагат към по-усамотена обстановка. Пример за такива хобита са готвене, градинарство, разходка, изкуство, четене, свирене на музикален инструмент.

 

5. Подобрява самочувствието и социализира

Всички хобита, в които участват повече от един човек, създават социални възможности и подпомагат повдигане на самочувствието. Това се дължи на факта, че когато човек е добър в дадена област и хората виждат това, той се чувства добре, защото е сред “свои” – сред хора, които са на неговата честота и които го поощряват и оценяват. Хобитата, които биха ви помогнали да се социализирате и да имате по-добро самочувствие могат да бъдат :  лов и риболов, фотографиията, всички крафт дейности, игри с карти като бридж белот, покер, могат да бъдат също така и театралните изяви, пеенето, свиренето, туризъм, ветроходство, колекционерството и др.

6. По-добър и здрав сън

Когато сте били активни през деня, когато сте останали удовлетворени от нещата, които сте свършили, от хората, с които сте се срещнали, от нещата, които сте научили и приложили….е, ще спите като бебе, разбира се 😉

 

Харесай, сподели, разпечатай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *